Vi vill lyfta fram Ranger-yrket i Sverige och som en del av det lägga upp korta profiler om några av våra medlemmar för att informera om de många olika inriktningar och upplevelser som ranger-yrket innebär.

Denna vecka är det Kris Luckin som får dela med sig av sina erfarenheter.

Lite kort om dig – vad jobbar du med nu och hur kom du till ranger-yrket?

Jag jobbar på den Gata-Park enheten hos Värmdö Kommun och håller på främst med skog- och naturvård i våra biotoper, reservat och tätortsnära skog. Jag växte upp på en bondgård i West Sussex, Storbritannien och jobbade många år inom film- och Tv-branschen som frilanskameraman. På jakt efter lite mer stabilitet och regelbundna arbetsdagar sökte jag jobb som Ranger på parken Chiswick House & Gardens i London. Där jobbade jag med skötsel, kommunikation och säkerhet i parken. Jag fick telefonsamtal om allt ifrån skadade vilt och riskträd till förstahjälp och misstänkta aktiviteter. Jag har bott i Sverige i snart 4 år och har fördjupat min kunskap inom skogs- och naturvård ända sedan dess.

Varför tycker du att rangers är viktiga?

Jag tycker att vi alla har en skyldighet till vår planet, global- och närmiljöer. Däremot tycker jag att vi människor kan ha det svårt att begripa riktigt stora system och att inse vår påverkan långsiktigt. Rangers är viktiga som informatörer, vårdare och väktare av våra naturmiljöer. Desto längre ifrån det vilda vi leva nuförtiden, desto viktigare bli dem som ta hand om det och påminna andra att vi inte är ensamma på jordklotet. Ett ekosystem är just det – ett system. Det måste vara i balans för att det ska funkar som det ska, och det glöms lätt bort när man inte tänker på det.

Vad gillar du mest med det du gör på jobbet?

Jag älskar natur och i min nuvarande roll har jag möjlighet att bidra till bevarandet och skötseln av viktiga naturområde här på Värmdö. Jag får prata med medborgare och ge en liten inblick i hur vi tänker skötselmässigt och varför vi gör (och inte gör) vissa åtgärder. Att kunna bibehålla naturvärdet i vår tätortsnära skog samtidigt som vi gör den säker och lockande för motion och fritid känns bra. Det bästa sätt att får någon att bry sig om natur är att få dem ute i den och väcka naturnära intresse.

Chiswick House & Gardens, London. 2016

Vad vill du utveckla eller förbättra när det gäller ranger-yrket här i Sverige?

Jag vill att yrket syns bättre och uppmärksammas av allmänheten. Samtidigt vill jag att vi ska kunna samarbeta med varandra och utveckla vår kompetens. Två dagar som ranger är sällan varandra lika och desto bredare ens färdigheter och erfarenhet, desto bättre. Det är många olika jobb som fyller delar av rangerfunktionen i Sverige och jag tycker att vi alla kan dra nytta av vår kollektiva kunskap.

Vad tycker du är ett riktigt häftigt djur eller växt – stor eller små – och varför?

Jo, jag fastnar för det mesta vid något tillfälle! Jag älskar att titta på stjärnhimmeln och beundra hur små vi är på den här sten som flyger genom rymden. Samtidigt kan jag krypa ner och inspektera den minsta mossa med den samma vördnadskänslan. Något som jag tycker inkapslar just det där med det stora och det små är eken. Från ett litet ekollon växer ett starkt jätteträd som hyser mängder av olika arter – både vid liv och när eken själv har dött. Jag tycker att det är så häftigt. Jag älskar många sorters träd av olika anledningar (mammutträdet och sin symbios med skogsbränder tycker jag är fascinerande) men just eken håller en särskild plats i mitt hjärta. Kanske för att jag härstammar från England!

Små svampar, Mölnvik. Bilder: Kris Luckin

Jobbar du med skötsel eller tillsyn i allmänna skyddade naturområde i Sverige? Var med du också! Kolla här: bli medlem.

SRNF Nyhetsbrev

SRNF Nyhetsbrev

Åh hej där 👋 Det är trevligt att träffa dig

Registrera för att hålla dig uppdaterad både som MEDLEM eller PRENUMERANT.

* Vi gör inte spam!! Läs vår integritetspolicy för mer information.

close

SRNF Nyhetsbrev

SRNF Nyhetsbrev

Åh hej där 👋 Det är trevligt att träffa dig

Registrera för att hålla dig uppdaterad både som MEDLEM eller PRENUMERANT.

* Vi gör inte spam!! Läs vår integritetspolicy för mer information.