En björn på promenad i Fulufjället Nationalpark

Jag och familjen hyrde en stuga i Fulufjället Nationalparken vid Björnholmsättern, bredvid en vacker och forsande flod. Jag gick en promenad på Kungsleden tidigt på morgonen. Promenaden började i den gamla skog längst floden och strax efter jag hade korsat floden på en trä bro såg jag älgspår. Leden började stiga upp på fjället och plötsligt såg jag spåret på bilden.

Forsande flod vid Björnholmsättern, Fulufjället Nationalpark

I första blick trodde jag att det var en järv för att avtrycket var ganska litet för en björn. Till slut var jag dock säkert att det var björnspår. På väg tillbaka träffade jag ett par naturbevakare vid stugan som underhöll skyltarna i parken. Jag pratade med dem en stund och visade de bilderna på spåret. De var också säkert på att det var ett björnspår. Jag har spårat vargar, lo och järv, samt spanat på kungsörn i Värmland förut men aldrig en björn. Det hade tydligen regnat under natten, då var spåret super-färskt. Björnen kunde har gått här bara några timmar innan mig. Det var spännande att kunna bocka av det sista av de stora fem svenska rovdjur!

Stiget igenom den gamla skog
Dimma på Kungsleden upp på fjället
Björnspåret på Kungsleden, Fulufjället Nationalpark

SRNF Nyhetsbrev

SRNF Nyhetsbrev

Åh hej där 👋 Det är trevligt att träffa dig

Registrera för att hålla dig uppdaterad både som MEDLEM eller PRENUMERANT.

* Vi gör inte spam!! Läs vår integritetspolicy för mer information.

close

SRNF Nyhetsbrev

SRNF Nyhetsbrev

Åh hej där 👋 Det är trevligt att träffa dig

Registrera för att hålla dig uppdaterad både som MEDLEM eller PRENUMERANT.

* Vi gör inte spam!! Läs vår integritetspolicy för mer information.